Flash Dersleri: Mouse u Takip Eden Yıldızlar Yapımı Resimli(Flash İle Mouse Efektleri)
File-New ile dosyamızı açmaya başlıyoruz.
Karşımıza gelen ekrandan actionscript 2.0’ı seçiyoruz.
Öncelikle çalışma alanımıza Movie Clip Nesnesi ekleyelim. Bunun için Insert-New Symbol diyoruz.
Karşımıza gelen ekrandan Type kısmından Movie Clip’i Seçiyoruz ve name kısmından Movie Clip’imizin adını veriyoruz.
Bu aşamada karşınıza movieclip inizi çizebileceğiniz alan gelmektedir. TOOLS panelinden RECTANGLE TOOL a farenin sol tuşunu uzun basarak karşımıza gelen seçeneklerden POLYSTAR TOOL u seçiyoruz. Ardından Propertiesde bulunan Options a tıklıyoruz.Karşımıza gelen pencereden Style kısmını Star seçiyoruz ve ok a tıklayıp yıldızımızı ekrana çiziyoruz.
Yıldızımızı sayfaya tam ortalı sekilde yerleştirildikten sonra(çizdiğiniz şekli CTRL+X ile kesip CTRL+V ile yapıştırırsanız tam ortalı olur) 30 frame e tıklayıp F6 ya basıyoruz ve 1 ile 30 arasında bulunan zaman diliminin herhangi bir yerine sağ tıklayıp Create Classic Tween Diyoruz. Ardından Peropertiesde Tweening alanından Rotate seçenek gruplarından CW yada CCW seçiyoruz.
Ardından kitiphanemize klip adında eklenen movieclip imizi çalışma alanında görünmeyecek olan bir yere bırakıyoruz. Propertiesde bulunan instance name kısmına yildiz_mc yazıyoruz.
Ve şimdi çalışma alanınızın 1.frame ine aşağıda verdiğim kodları ekleyin.
Kodlar:
k=1;//değişkenler tanımlanıyor yildiz_mc.startDrag(true);//yildiz_mc nin fareyle beraber kayması sağlanıyor onEnterFrame=function(){//frame boyunca çalışacak fonksiyonumuz yildiz_mc.duplicateMovieClip("yeni"+k,k); //yildiz_mc nin yeni+ k adında bir kopyası oluşturuluyor k değiştiği için isim her seferinde değişecektir. renk= new Color("yeni"+k); //yeni+k adında oluşan movieclipin renk özelliği renk özelliği Renk Değişkenine Atanıyor renk.setRGB(random(255*255*255));//her seferinde farklı bir renk this["yeni"+(k-20)].removeMovieClip(); //20 önce oluşturulan yıldızın kopyası siliyor k++;//k değişkeni arttırılıyor }//fonksiyon sonu
Projemizin Çalışır Hali:(Fareyi Çalışma ALanı Üzerinde Dolaştırmanız Yeterlidir.)
Kodlarla ilgili anlamadığınız veya geliştirdiğiniz projeyle ilgili herhangi bir sorununuz olursa Yorum Ekle bölümünden yazın en kısa sürede cevaplamaya çalışırım.İyi Çalışmalar.
Seyfettin KAHVECİ
Balıkesir Üniversitesi
NEF-BOTE
Uzun süredir yorumlara cevap veremediğim için sistem yeni yorumlara kapatılmıştır. Anlayışınız için teşekkürler. |
|